Thursday, November 04, 2010

Bantuan Banjir Utara Oleh MAYC Kebangsaan

Banjir di Kedah dan Perlis merupakan yang paling buruk pernah dialami sejak beberapa tahun sudah. Tempat yang dilanda banjir juga agak berlainan, dari Utara hingga mencecah ke rumah Tun Dr Mahathir di Kepala Batas sekalipun. Diharap ia tidak melarat ke Pendang dan Gurun pula.

Yang merunsingkan ramai teman-teman yang terlibat adalah, walaupun hujan lebat sudah berhenti ketika ini, paras air tetap naik hasil air yang dilepaskan dari empangan-empangan di Kedah dan Selatan Thailand untuk mengelak dari empangan pecah. Ini memuramkan harapan banjir ini akan cepat surut. Sekiranya hujan lebat kembali, alamatnya semakin lamalah mangsa terpaksa kekal di pusat penempatan, malah mungkin semakin ramai akan terjejas!

MAYC Kebangsaan bergerak bersama Veteran MAYC, Wira Perkasa Kedah dan Pemuda UMNO Batu Kawan dalam usaha menghantar bantuan ke Kedah dan Perlis. Kepada mereka yang ingin menyumbang bantuan, pusat pengumpulan bantuan MAYC dibuka di 31, Tingkat Rusa 7, Taman Selamat, 14000, Bukit Mertajam, Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang. Sms juga ke talian 0174917817 dan 016-518-9854.

Bantuan yang paling diperlukan adalah air mineral dan makanan 'segera', sama ada berbetuk makanan bertin seperti sardin, ataupun roti dan mi segera. Segala bantuan yang dikumpul MAYC akan disalurkan melalui Bilik Gerakan Banjir MAYC Negeri Kedah beralamat di Kompleks Darul Aman, Jabatan Belia dan Sukan, Jalan Stadium, Alor Star, Kedah. Perjalanan ke Perlis ternyata lebih rumit dan akan dikhabarkan kemudian.

Saya telah merakamkan podcast juga di sini sebentar tadi. Bantulah kami membantu warga 1Malaysia lain yang berkeperluan menghadapi bencana.

No comments:

Tangential Malay Search Results