Monday, June 09, 2008

Has Sanusi Junid Been Sacked?

This question has been asked of me a lot since last night, whether my Ayah, Tan Sri Sanusi Junid has been sacked from his job as UIAM President. This follows much talk of this happening, but as is the norm for the Lah-ist regime, not much action. Well, it would seem that the time for talk was over and there's just too many goodies at UIAM to leave the Presidency well enough alone, despite recent assurances from the Minister of Higher Education.

Not wanting to pre-empt too much here, but there will be a press conference this afternoon on the matter. Will update later, as it is adab Islam and adat Melayu that the young give way to elders in words and deeds.

15 comments:

DukeOfMonteCristo said...

I'm very sorry about yor father's news. It's no doubt, Pak Lah & Co. had really fully utilised thier power. Misconduct the power given by 'rakyat'. Your father should not be sacked.

Yakinlah Allah itu adil dan akan tetap bersama mereka yang dizalimi. Yakinlah, Pak Lah akan dipecat oleh rakyat satu hari nanti. InsyaAllah.

Send my regards to your beloved father - Duke KMUtara

Level42 said...

Akram

I have been following your blog for many months & finally decided to pen down my prayers for your father to be strong & steadfast (i know he already is!!)...I am sad as I am a product of IIUM...he is truly a great leader!

kluangman said...

Tidak ada sesuatu yang menyedihkan jika beliau dipecat dengan cara dan lagak orang sombong. Kuasa telah menunjukkan 'jalan' kepada beliau untuk keluar, pun sebenarnya itulah 'pilihan' yang ditempah awal.

Perjuangan bukan setakat jasad tetapi melalui nilai dan roh dan apakah kezaliman akan dibiarkan berleluasa lama !!!!

hornbill9 said...

Sanusi should know better. You go against the current then expect your boat to be rocked or, in his case, sunk.

It happened all the time, and during Mahatir's time too. Sanusi, he was there!!

Melissa said...

Last time Sanusi was Anti Royalist. Now he insist that the only person who can sack him is the Sultan of Pahang.

Ingatlah wahai Sanusi, dulu kau jerit jerit kan untuk Mahathir, kau ikut dia, ini lah padah nya.

Orang lain kalau kerja dengan Pakatan Rakyat di pecat parti, awak Sanusi, kalau dengan bangganya telah keluar Parti Umno, tak leh lah dapat kerja yang di hidangkan oleh kerajaan BN dan UMNO. Paham?

Selamat di pecat dah berhambus!

DukeOfMonteCristo said...

to kluangman, hornbill and melissa.

Don't be too arrogant and it's a shame to make a comment on somebody who you don't even know him well. Let't Allah do and decide. Maybe Allah want him to be out of IIUM just because Allh doesn't want him to get involved in Pak Lah courtesy.

Mungkin ada hikmah disebaliknya, jika Tan Sri Sanusi terus berada di IIUM, mungkin Pak Lah akan menggunakan kuasanya untuk menyusahkan dan memalukan Tan Sri dengan lebih teruk. Allah itu Maha Adil, dan dia melindungi hambanya.

Tan Sri Sanusi yang aku kenal adalah seorang yang brilliant, bertanggungjawab, nasionalis, patuh pada agama, berpandangan jauh, kreatif dan banyak lagi kelebihannya berbanding kelemahannya. Aku menolak dakwaan mengatakan bahawa Tan Sri Sanusi bersifat sombong. Hanya jauhari yang mengenal manikam. Jika kamu semua belum pernah bersemuka dengan beliau, jangan menuduhnya begitu, kerana fitnah kamu itu amatlah keji dimata Allah dan dunia...wallahu'alam.

whackthembugger said...

Your father had rightly put up a brave fight although I am sure he had already expected its consequences.

I tabik your father, he is far from fallen.

Let him take his compensation and then together with Tun, go for the final kill.

Pemerhati Bangsa said...

Same comments as I pasted at Tun Dr. M's blog on his recent article "Sanusi Junid":

"Saya tak faham kenapa Tun suka sangat dengan puak-puak Acheh...tak habis-habis dengan Acheh ni. Sanusi = Acheh, Sultan Pahang = Acheh, Tengku Adnan Tengku Mansor = Acheh. Kenapa Tun gemar sangat dengan Acheh ni?

Ape sebab Tun suka sangat pertahan kutu-kutu keturunan Acheh ni?

Sanusi Junid yang ternak gerila Gerakan Acheh Merdeka, Kerajaan Indonesia bantah, Tun pertahan. Tun, kat tempat saya di Klang ni, penuh dengan konco-konco Aceh ni buat kedai runcit, supply bawang, tepung, segalanya, habis orang tempatan nak meniaga apa pasar malam sume penuh dia je?

Sanusi Junid yang suruh Tanam Padi atas bumbung. Buku apa yang dia baca sampai keluar idea bernas mcm tu?

Sanusi Junid buat projek pusat penyembelihan Lembu dan Kambing di Pendang utk pasaran satu semenanjung, kayap tak sampai 3 bulan operasi.

Sanusi Junid buat projek ternak udang pon tak jadi.

Sanusi Junid, dulu bertengkar dengan Tun semasa zaman Ghafar Baba disingkir. Dato' Seri Anwar Ibrahim bertindak menyebelahi Sanusi ketika tu kerana dia anak didik Sanusi juga dalam ABIM. Lama jugak berperang Tun dengan Sanusi ye. Kenapa sekarang pertahan?

Sanusi Junid juga yang jual idea "Dasar Pandang Ke Timur" kepada Tun. Tengok la apa jadi dengan Proton, kembali partner dengan Lotus(Eropah-Barat). Jepun, rompak khazanah negara dan kita tengok saja tanpa dapat pulangan kembali yang berbaloi.

Sanusi Junid, gila sangat pertahan Jawatan Presiden UIA yang di asaskan usaha Tun Hussein di OIC. Kalau nak tau Sanusi jugak la yang biar budak2 Pembangkang bersarang dalam UIA tu.Tak pernah UMNO dan Aspirasi menang di UIA sebab Sanusi tak pernah main peranan - dilantik Sultan Pahang sendiri. saudara se Acheh la katakan.

Jasa Sanusi ni sebenarnya apa?
Nampaknya, kalau Tun terus dipengaruhi Sanusi, ramai yang hilang hormat terhadap Tun.

Saya minta Tun jangan pertahan Sanusi sebagaimana Tun pertahan Tengku Mahaleel dulu.

Kadang-kadang kita kena mengaku juga sedikit sebanyak kita buat tak semuanya betul."

But on his son's personal blog, that has never made it famous among bloggers, I'd say :-

Pack up your office la Sanusi, and take your kid with you. Better still go back to Acheh. We don't want you here.ONLY FOR MALAYSIANS.

A Voice said...

Pemerhati Bangsa suffer from making ill informed opinion.

I can lengthen the list of Tan Sri's weakness but unlike him, I see the positive side of Tan Sri far outweigh his weaknesses.

It's his/her loss opportunity to learn from a learned. It's his/her lost identity to lose his/her Malayness to not show respect for an elder.

Pity.

DukeOfMonteCristo said...

hehhehe...Yang pakai nick pemerhati bangsa tu elok lah tukaq nick tu kepada "perosak bangsa". Asyik2 nak prejudis dengan bangsa melayu acheh. Salah ke jadi bangsa melayu berketurunan acheh? Kamu ni berbau racist tanpa kamu sedari. Tuhan tu menjadikan manusia ni berbangsa2 dan berkabilah2 untuk berkenal-kenalan antara satu sama lain, berbuat baik sesama sendiri...bukan berprejudia macam kamu...elok kamu betulkan dulu KEPERIBADIAN kamu sebelum kamu nak prejudia kepada bangsa. Pemerhati bangsa kununn...perosak bangsa ada laaa....

Saiful Nang said...

Say abaca di newspaper pagi ni. I know Sidek Hasan personally and he's a good candidate as well. Tapi cara kerajaan menghormati jasa seseorang tu sangat sangat sangat lahhhh "Terhormat"nya. Melihat latarbelakang TS Sanusi Junid,yang ada perasaan bertanggungjawab dengan apa yang dilakukan. Kalau TS Sanusi Junid buat silap, saya tak rasa dia perlu dipecat, dia sendiri akan letak jawatan. Same case macam masa TS Sanusi Junid meletak jawatan / menolak jawatan Menteri Besar Kedah kerana merasa bertanggungjawab (walaupun kesalahan bukan pada bahu beliau sepenuhnya).

Just my 2 cents
(1 year reading this blog, and my 1st comment posted)

azlina said...

to Tan Sri, one door closed, more doors open. always think in the positive ways.
my experience in life, those cakap banyak, bila time kena buat kerja pakat-pakat lari. cakap saja pandai, kata saja pandai. those are the people. kurang pengetahuan and just know how to talk-talk and talk

Pemerhati Bangsa said...

Saiful Nang, yang kamu ni nak mati-mati pertahan client kamu ni buat hape? Nak tunggu lagi 2 eko anak lelaki Sanusi tu kawen amik kamu jugak jadi photographer? Kalau dia amik ok, kalau dia tak amik lagi, kamu pon takkan hargai dia lagi. Perangai tipikal.

Toksah pakai nick dukeofmontecristo tu. Baik kamu pegi balik studio n carik duit lebih sikit. Ini charge setakat Rm5000 mat despatch kawen pon boleh amik kau bapak mentua dia bayar.

kamu baru kenal sanusi junid, itu pon sebab anak dia amik kamu masa kawin. Budak-budak pegi cakap dgn budak-budak lain lah.

Kita duk bincangkan, Sanusi Kene pecat, dia masih hidup. Kaya Raya. susah senang dia rakyat tetap susah. Dia ulang alik sana - sini luar negara, rakyat biasa je duk felda, duk kampung.Apa nak jadi? Apa dia peduli?

Lagi satu, dia ni dajal yang tanggung gerakan haram GAM Gerakan Acheh Merdeka tu..kamu tau ke tak tau? Kalau tak tau tanya dulu. Kerajaan Indonesia haramkan, Sanusi duk bela. Kamu sokong jugak ke GAM tu?

Sanusi dulu pertahan macam nak mati Tun Ghafar Baba. Dia jugak latih Anwar dulu dalam ABIM. Malah dia ni pon sekutu MCOBA MCKK yang memang terkenal dengan kumpulan penjahanam ekonomi negara dan orang Melayu. TDM masa tu cukup berperang dengan Sanusi ketika UMNO dalam krisis Anwar-Ghafar Baba. Apa yang kamu nak pertahan dan sembang politik ni? Kamu budak masih belajar, ni yang kami org berumur nak tolong tunjukkan. Isu sebenar kamu tak jawap. Merapu tuduh kita racist la, prejudice la.

nasihat saya : jangan jadi blogger dan kemudian jadi photographer. Kamu bergantung pada reputasi. Karang hilang, tutup lagi mcm bisnes dulu kerana orang tahu kamu berpolitik, berpihak dan bergantung harap pada siapa.

Saiful Nang said...

Pemerhati Bangsa :I have my own political stand.Being a photographer that earn your 1 year salary in 1 day doesnt restrict me to express my opinion. You can have your words and I can have mine. Just express your's and don't insult others' opinion.

p/s I saw u in the zoo. Working there?

Saiful Nang said...

btw, dukeofmontecristo wasn't me.

Tangential Malay Search Results